Zoektocht naar een nieuwe B.A.A.N. Deel II

Iedereen die lang in een sollicitatiemolen of rad zit, weet wat ik bedoel. Op een gegeven moment heb je geen zin, puf of kracht om te solliciteren. Allerlei ‘afwijsredenen’ heb je moeten incasseren. Je hebt het gevoel dat je niet echt bent opgeschoten. Je bent misschien te hoog opgeleid, je hebt niet genoeg ervaring, je hoort toch meer in een andere branche of er is geen duidelijke klik.

Sollicitatiestop

Ik weet alles van wat ik hierboven heb beschreven. Ik besloot daarom even te stoppen met het solliciteren. Heeft dat mij per direct een baan opgeleverd? Nee, natuurlijk niet! Soms, wanneer het voor jouw gevoel te lang duurt, raak je ook onzeker. Ik ook. Ik wist niet meer wat mijn zwakke, maar vooral sterke punten waren. Ik moest terug naar stap één van stap één: zelfkennis.

Kernkwaliteiten

Je kunt een coach inhuren. Je kunt ook zelf aan de slag gaan door bijvoorbeeld zelftesten in te vullen en op te schrijven wat jouw kernkwaliteiten zijn (dit is gratis). Ik heb ervoor gekozen zelfdiscipline te tonen en gratis materiaal over persoonlijke ontwikkeling aan te schaffen via NRC. Ik kan hierdoor weer beter aangeven welke kwaliteiten en vaardigheden goed zijn voor een bepaalde functie. Ik kan ook mijn relevante ervaringen in verhaalvorm kwijt.

Motivatie

Doordat het allemaal niet gaat zoals je verwacht, kun je natuurlijk minder gemotiveerd raken. Ik heb precies hetzelfde gehad! Ik kreeg meer motivatie door na te denken over wat ik kan toevoegen aan een organisatie. Je voelt je dan weer speciaal. Dit geeft ook het vertrouwen en de motivatie om weer op zoek te gaan naar een baan. Dit betekent niet dat ik meteen 100 sollicitatiebrieven de deur uit heb gedaan. Ik heb weer moed om samen met mijn netwerk op zoek te gaan naar goede gesprekspartners die mijn potentiële werkgevers of opdrachtgevers kunnen zijn.

Nog iets…

Het is vervelend dat wanneer iets niet lukt (zoals het solliciteren) iedereen super veel goed bedoelde adviezen voor jou heeft. Ik werd er na een tijdje moe van. Achteraf gezien weet ik dat het stom was. Je kunt namelijk altijd gratis advies aanhoren. Misschien kun je net die ene tip toepassen in het volgend sollicitatiegesprek. Hoewel zelfkennis en adviezen van anderen belangrijk zijn, is het nog belangrijker om op God te vertrouwen. De Bijbel schrijft dat in Spreuken 3:5-6. Geestelijk gezien volg ik een cursus vertrouwen. We kunnen niet bouwen op ons zelf, maar wel op God. Ik geloof dat God mij de weg zal wijzen in het dorre of juist moerassig sollicitatieproces. Dat wil Hij natuurlijk ook voor jou doen. Vertrouw.

Ik houd jullie op de hoogte van mijn eigen zoektocht. Hoe ervaren jullie het solliciteren? 

2 Comments

    • Dank je voor je reactie, het is makkelijker om te bloggen over de dingen die heel soepel lukken of waar je meteen van weet dat het goed is gelukt. Ik vond deze blog wel een uitdaging :-)

En, wat vind jij hiervan? Laat het ons weten!